Dag 85 Sepilok
Door: Robbert en Sacha
Blijf op de hoogte en volg Robbert en Sacha
05 Juni 2010 | Maleisië, Sepilok
Om 10 uur horen we een hoop lawaai (terwijl de bezoekers wordt gevraagd stil te zijn) van een tweetal verzorgers die met een dienblad tegen de boom aan slaan. Dit is het signaal voor de apen dat het etenstijd is. De makaken hebben een betere klok, die stonden al een tijdje te wachten en zijn klaar voor het hapje dat ze meestal van de oerang oetans of verzorgers pikken. In het begin is er maar 1 orang oetan, maar al snel komen er nog 2 bij. Ze drinken melk en eten een banaantje, maar echt veel trek lijken ze niet te hebben. Dit in tegenstelling tot de makaken: die constant al het mogelijke doen om de bananen te jatten. Na het voeren verdwijnen de 3 orang oetans al snel via de touwen het oerwoud in en scheumen de makaken nog rond of er niets is gevallen. Als al een groot deel van de toeschouwers is vertrokken verschijnt er een groot mannetje. Hij had duidelijk niet goed op z’n horloge gekeken, want hij is veel te laat. De verzorger gooit hem nog een trosje bananen toe, maar hij blijkt ook nog niet echt wakker, een kleine makaak gaat er met de complete tros vandoor.
We lopen terug en onderweg zit er een orang oetan rustig op de balustrade van ons pad. Er zijn al heel wat mensen, maar hij beweegt af en toe heen en weer en komt zelfs een keer recht op ons af lopen. We maken wat foto’s en lopen verdere terug naar de in/uitgang, onderweg zien we nog een appeltjes groen slangetje (viper) dat bijzonder giftig is volgens de gids. We drinken een frisje en kopen nog maar een fles water, daarna gaan we het park opnieuw in. We willen de ‘birdtrail’ lopen, een pad dat ruim een kilometer het oerwoud in gaat. We melden, zoals gevraagd, dat we dit gaan doen en lopen binnen de kortste keren in een dicht oerwoud. Het pad is af en toe zeer smal, maar goed gemarkeerd. Onderweg zien we verschillende vlinders, maar die blijken nog moeilijker te fotograferen dan apen, ze zitten nooit stil. We genieten van de geluiden die het oerwoud maakt. In NL heb je altijd omgevingsgeluiden zoals auto’s, brommers, vliegtuigen etc etc. Hier bestaan de omgevingsgeluiden uitsluitend uit gillende apen (niet te zien), krijzende vogels en miljoenen insecten die allemaal het meeste geluid willen produceren. Na een uurtje zijn we weer terug en merken we dat er geen andere gasten meer zijn. Het blijkt al over 12-en, en het park is slechts open tussen 10 en 12 en tussen 2 en 4. We zijn dus te laat (ook wij hebben geen horloge) en lopen maar naar de uitgang. Verschillende poorten zitten op slot, maar we komen er toch. Onderweg komen we nog een verbaasde orang oetan tegen. Helaas heeft hij geen zin om even naar ons toe te komen en blijft op een veilig afstand in de boom hangen.
’s Middags lopen we terug naar ons hotel en wassen we de kleding uit die we deze ochtend hebben gedragen. Een snelle lunch en even de foto’s op de computer bekijken. Er zitten volgens wel een aantal leuke tussen, maar dat mogen jullie zelf beoordelen. Terwijl we wachten tot het 2 uur wordt voor de volgende voedingssessie die om drie uur is, begint het enorm te regenen. Een echt tropisch buitje, vanochtend smoorheet en in de loop van de dag zo benauwd dat het niet meer leuk is. Het nadeel van deze regen is dat hij precies valt als wij naar het park willen. Het regent en onweert zo hard dat we er niet eens over denken om naar buiten te lopen. De bliksem slaat regelmatig in en we voelen de grond af en toe trillen. Dat de stroom regelmatig uitvalt tijdens deze bui verbaast ons niks. We missen de middagsessie bij de apen en besluiten na de bui toch nog even een kijkje te gaan nemen. Wellicht hebben ze alles en dus ook het voeren en de bezoektijden, uitgesteld. Helaas komen we aanlopen als de deuren worden gesloten. We zullen het dus met ons ene bezoek moeten doen.
In het hotel regelen we een taxi voor morgen naar het busstation. We kunnen daar ter plekke een kaartje kopen voor de bus naar Semporna, de plaats waar vanuit we gaan duiken. We zijn wel wat vroeger dan onze geboekte duiken, maar om hier langer te blijven heeft geen zin en in het tussenliggende gedeelte van Borneo is niet zoveel te doen (buiten heftige hike-tours voor ultra fitte mensen). We vertrekken morgen dus maar op goed geluk en zien in Semporna wel verder.
De foto’s van vandaag:
05 Juni 2010 - 18:25
Ma Maris En Henk:
jullie hebben weer een mooi verslag gemaakt en leuke foto's van pa erop gezet hahah.
Pa is wezen fietsen in Limburg (150 km maar) lekker warm maar wel netjes uitgereden binnen de planning.
liefs ma henk en maris -
06 Juni 2010 - 06:12
Ada J:
Prachtige foto"s weer, en een leuk verslag.
Robbert fijn dat je ff naast de orang oetan ging staan konden we de overeenkomsten goed bekijken en die waren enorm. Alleen jammer dat ik daar dan ook familie van ben.Veel plezier nog en groetjes van ons.