Dag 89 Semporna
Door: Robbert en Sacha
Blijf op de hoogte en volg Robbert en Sacha
09 Juni 2010 | Maleisië, Semporna
We krijgen 2 nieuwe en vertrekken even over 8 uur richting de boot naar Sepidan, een van de top duikbestemmingen op de wereld. Deze duikspot is zo uniek door de geografische samenstelling. De omgeving van Semporna bevind zich op een plaat waar de diepte varieert tussen de 0 en 400 meter. Richting Sepidan is er een dropoff, het word daar ineens bijna 2 km diep. Het eilandje Semporna is een soort enorme stalagmiet die daar als enige bovenuitsteekt. Deze situatie zorgt ervoor dat alle wanden rond het eiland helemaal begroeid zijn met leven. De diepe omgeving zorgt voor hele grote vissen, die op de verschillende stromingen afkomen die tegen het eiland botsen. Het is ongeveer een uur varen naar het eiland.
Als we op het eiland zijn registreren we ons bij het militair-station dat hier op dit bounty eiland is (er worden maximaal 120 duikers toe gelaten) en maken we ons klaar voor de eerste duik. Vanaf het eiland is de dropoff goed te zien. De eerste 30 meter de zee in is relatief ondiep, daarna wordt het water pikzwart en gaat het de diepte in.
Tijdens de eerste duik op barracuda point zien we diverse schildpadden, haaien en batfish. Uiteraard allemaal in een overweldigend mooie omgeving.
De tweede duik is op south point worden we verrast door een enorme school barracuda’s, allemaal bijna een meter groot. Het zijn er werkelijk een paar honderd. Direct hierna zien we nog een school met enorme vissen; bumphead parrotfish, enorme vissen die aan het koraal knagen. Hun poepjes vormen nieuwe hagelwitte stranden. Ook deze school is groter dan we ooit gezien hebben, we gokken dat het er 70 a 80 stuks zijn. Op Bali vorig jaar zagen we er max 8 tegelijk en dat was al een bijzonderheid. Ook zien we weer schildpadden en haaien, die zijn hier werkelijk overal.
De derde duik is op een lokatie met weer die enorme drop-off Hier kun je echt het land in de diepte zien verdwijnen. We zwemmen langs een muur van koraal en als je naar beneden kijkt wordt het steeds meer donkerblauw en uiteindelijk zwart. We zien wederom veel mooie vissen, het is echter bewolkt geworden, dus de foto’s zijn wat donkerder. Aan het eind van de duik geeft Robberts duikhorloge aan dat we een safety stop van 10 minuten moeten maken op 3 meter diepte, we zijn te lang beneden gebleven en hebben dus teveel stikstof in ons lijf om direct naar de oppervlakte te gaan. Tijdens onze safety stop zien we nog een school tonijnen die om ons heen blijft hangen. Prima vermaakt tijdens deze veiligheidsmaatregel.
Tegen 4 uur zijn we weer terug in Semporna en bekijken we de foto’s. ’s Avonds eten we bij de lokale chinees, ook hier in Maleisie krijg je bij de chinees enorme porties, we hebben veel te veel besteld. Om een uur of 8 schrijven we dit verslag en gaan we lekker op tijd naar bed. Hopelijk is er nog een filmpje op de tv, dan kunnen we nog even relaxen voordat we gaan slapen.
Morgen meer duikavonturen.
Foto’s:
09 Juni 2010 - 14:50
Wim Westerveld :
mooie fotos na een rustdag we hebben ze met veel plezier bekeken -
11 Juni 2010 - 18:47
Henk En Maris:
Wij zijn van mening dat deze bumperparrotfish naar de orthodontist moeten. Jee wat een gebitjes, daar wil je je vinger niet tussen hebben.
Wel weer erg mooie foto's.
liefs maris en Henk.