Dag 279 Cusco - Aquas Calientes
Door: RobbertenSacha
Blijf op de hoogte en volg Robbert en Sacha
15 December 2010 | Peru, Lima
Tegen half 10 lopen we naar de Colectivos. De colectivos worden vooral door de Peruanen gebruikt voor ritjes in de omgeving. Vandaag zitten er 2 kaaskoppen en 2 andere toeristen tussen de lokalen. Als sardientjes zitten we met 17 personen in een klein busje. De bus kost overigens maar 10 Sol pp, een schril contrast met het treinticket dat vanaf Cusco naar Machu Picchu bijna 300 Sol kost. De Colectivo brengt ons in ruim een uur naar Ollantaytambo waar we op de trein zullen stappen. Doordat de bus lekker doorrijdt (in Nederland zou hij van de weg zijn gehaald wegens gevaarlijk rijden) zijn we ruim op tijd. Keurig worden we afgezet in het leuke dorpje, inmiddels schijnt de zon volop en Ollantaytambo doet erg vriendelijk aan. Omdat we nog ruim een uur hebben voordat onze trein vertrekt doen we wat boodschapjes op het centrale plein. Om 12.20 zou de trein vertrekken, maar de machinist heeft er niet echt veel zin in en pas om 12.30 kunnen we na ons kaartje te hebben gezwaaid het perron op. Graag allemaal opstellen in een rij, het lijkt wel een schoolreisje. Voordat we aan boord mogen in ons rijtuig weer het kaartje laten zien in combinatie met ons paspoort. Jullie begrijpen dat het allemaal lekker snel gaat (not).
Als we tegen 1 uur dan eindelijk koers richtin Machu Picchu worden we verrast door de prachige omgeving. We rijden voornamelijk langs een rivier en ondanks dat we aan de verkeerde kant zitten, we kijken voornamelijk tegen de berg op, is de tocht prachtig. Verschillende malen zien we de incatrail (tocht van 4 dagen) de spoorweg kruizen, moet een schitterende ervaring zijn om hier te lopen.
De omgeving is zoals gemeld prachtig, de service aan boord is echter alles behalve het geld waard. Wat zijn die treintickets overprijst. Ja je krijgt een koekje en een drankje, maar dat mag ook wel voor de 15 euro die we voor het ritje van 2 uur betalen. Ja we zijn nog altijd kritisch en blijven Nederlandsch, Graag waar voor ons geld.
Eenmaal in Aquas Calientes aangekomen stappen we van de trein zo de markt met lokale producten op. Mutsen,sjaals,truien, panfluiten, prul en rotzooi, je kunt het hier per kuub kopen. Met slechts het dagrugzakje als baggage lopen we lekker vlot berg op op zoek naar het hotel dat we hebben uitgezocht in de reisgids. We hebben ervoor gekozen om ver van het spoor te slapen, iets duurder, maar beter voor de nachtrust. Overal waar we langslopen wordt ons onderdak aangeboden en ook het uitgezochte hotel zit niet vol. Brutaal vragen we om korting en het hotel wil graag gasten dus krijgen we 10 % korting. We slapen vannacht dus in het Muyurina hostel (handig voor Siobhan).
Als we goed en wel zijn ingecheckt lopen we de hoofdstraat in om de kaartjes voor morgen vast te kopen. We hebben gelezen dat er ´s ochtens vroeg lange rijen bij de kassa boven kunnen staan, er wordt geadviseerd de kaartjes in het dorp te kopen.
Nadat we de kaartjes hebben gaan we op een terrasje zitten om wat te eten. Dat valt even tegen zeg, de pizza (niet echt moeilijk) is werkelijk smakeloos en als we afrekenen dienen we ook nog eens 10 Sol ´gemeentebelasting´ te betalen. We hadden begrepen dat het commercieel was hier, maar dit slaat alles. Maakt niet uit wat je neemt, bij de rekening wordt 10 sol opgeteld..belachelijk.
Inmiddels is het hier tussen de bergen flink gaan regenen en door de nattigheid lopen we naar ons hotel waar we lekker warm douchen en vroeg naar bed gaan. Omdat we zonder veel baggage reizen typen we dit verslag op de computer in de lobby. De pc heeft een spaans toetsenbord dus eventuele vreemde leestekens kunnen voorkomen. We willen morgen rond 5 uur opstaan en vroeg naar Machu Picchu.
Foto´sÑ Komen later...
17 December 2010 - 07:57
Reus:
Gast, je kunt vanuit Aqua Calientes een trekking doen (op eigen initiatief) naar een bergtop vanwaar je Machu Pichu kunt zien, deze is echt de moeite waard. En het kost moeite, touwladders trappen meer dan een uur omhoog klimmen. Neem water mee en een foto toestel. Zie ook Lonely planet of vraag het even aan een local. ALs je naar Machu Pichu gaat, sta dan vroeg op, zonsopkomst is mooi daar en dan is het nog niet zo druk.
Succes! en veel plezier.
Reus -
14 Januari 2011 - 23:29
Siobhan:
Thanx for the tip guys! xx