Dag 265 Potosi – Sucre
Door: robbertensacha
Blijf op de hoogte en volg Robbert en Sacha
02 December 2010 | Bolivia, Sucre
Het eerste half uur probeert een soort van laxeermiddel aan de man te brengen in de bus. Luidkeels worden alle eigenschappen van het product verkondigd. Helaas heeft hij positie gekozen naast het oor van Robbert. Met één vinger in oor maken we duidelijk dat het wel wat minder mag, helaas heeft de verkoper maar een doel: namelijk luidkeels iedereen ervan doordrongen dat product “muy importante” is, oftewel: erg belangrijk. Gelukkig voor hem kopen enige Bolivianen zijn prachtproduct. Als de man is uitverkocht, wordt een cd opgezet met lokale muziek, het volume is oorverdovend en de cd slaat de hele weg over.
Even voor half 3 komen we (gaar van de warmte en de herrie) aan bij de busterminal in Sucre. De tassen worden op de rug gebonden en we gaan informeren naar de mogelijkheden om naar Oruro te komen. Het blijkt dat er alleen nachtbussen zijn en dat je de stoelen daarbij niet helemaal plat kan doen. We zien het niet zitten om een hele nacht zittend door te brengen. We kiezen er voor om Oruro over te slaan en de slaapbus naar La Paz te nemen. 14 Uur, maar wel een semi cama (semi bed). Bij dergelijke bussen heb je slechts 2 stoelen naast elkaar, je hebt een voetensteuntje en kun je de stoelen lekker ver naar achteren doen. Geen echt bed, maar beter kunnen we hier in Bolivia niet krijgen.
De taxi die we vervolgens regelen, brengt ons met enige horten en stoten naar het centrum waar we een hostel hebben uitgekozen. Het voertuig doet vooroorlogs aan en is in de tussentijd niet geupdate. Overal deuken, ontbrekende onderdelen, een avontuur om mee te reizen. En het juweeltje kan ook nog eens gekocht worden voor 2.500 USD; een beetje aan de prijzige kant, zeg maar. Helaas is het hostel van onze keuze op vakantie. Toch pakken we onze spullen en lopen verder om te kijken of we iets kunnen vinden. Alle hostels zitten redelijk in het centrum, we lopen dus naar onze 2e keus uit de reisgids. We inspecteren een tweetal kamers en besluiten hier in ieder geval een nacht te blijven.
Als de tassen op de kamer staan lopen we het centrum in. Van de Nederlanders met wie we gisteren een toer hebben gedaan in de mijn, hebben we een tip gekregen over een Nederlands café waar ze bitterballen zouden hebben. Uiteraard is dat het eerste wat we bestellen. Helaas maken ze de ballen zelf en doen ze dit zonder paneermeel aan de buitenkant. De ballen hebben wel een korstje, maar zowel de buitenkant als de binnenkant haalt het niet bij de echte bitterballen.
Omdat we om 6 uur pas klaar zij met onze borrelsessie, besluiten we ’s avonds alleen een klein snackje te eten. Als we rond 10 uur terug naar het hotel lopen valt ons op dat er veel mensen maar wat rondhangen. De stad doet overdag een stuk vriendelijker aan.