Dag 277 Cusco
Door: RobbertenSacha
Blijf op de hoogte en volg Robbert en Sacha
14 December 2010 | Peru, Cusco
Na het ontbijt lopen we richting de Qorikancha kerk. Deze kerk is gebouwd op de overblijfselen van de belangrijkste inca tempel, de tempel van de zon. Cusco was voor de inca’s in de hoogtijdagen van het rijk de belangrijkste stad. Binnen het complex staan nog veel muren uit de inca tijd recht overeind. Het is opvallend dat de naadloze verbindingen tussen de gigantische stenen ons doet denken aan de bouwwerken in Egypte (de pyramides) en Cambodja (Angkor Wat). Je ziet het zelfde voegloze stapelwerk van de stenen hier weer terug. Om een idee te krijgen van de rijkdom van de inca’s in hun hoogtijdagen, wordt er vermeld dat het centrale plein (dat toch aardig van oppervlakte is) geheel bedekt was met gouden platen. In totaal lagen hier zo’n 700 platen van 2 kg per stuk, als vloerbedekking !! Ook verschillende muren en de waterput waren met goud en zilver bedekt. De Spanjaarden bouwden hun ‘nieuwe’ kerken vaak op de fundering van de heilige plaatsen van de inca’s. Als de inca’s vervolgens de heilige plaatsen wilde bezoeken, moesten ze daarvoor de kerk betreden. Op deze manier konden de Spanjaarden de inca’s via het geloof beinvloeden.
Als het voor de verandering ’s middags maar weer gaat regenen regelen we bij het reisburo in het hotel onze treintickets voor Macchu Pichu. De meest gunstige tijden voor morgen zijn reeds volgeboekt, we kiezen er dus voor om pas de 15e de trein te nemen naar Aquas Calientes. Vanaf het dorpje aan de voet van de berg waar Machu Picchu ligt, kun je ’s ochtends vroeg als een van de eersten omhoog. We kiezen ervoor om 1 nacht hier te slapen, de volgende dag vroeg naar de top van de berg te lopen/klimmen en ’s middags de trein en bus weer terug te nemen naar Cusco. De rechtstreekse treintickets vanaf Cusco zijn erg gewild en dus kostbaar. We kiezen ervoor om eerst 2 uur met de bus naar Ollantaytambo te reizen en vanaf daar de trein te pakken. Het retourtje kost nog altijd 80 Amerikaanse dollars per persoon, maar in ieder geval een stuk minder dan de trein rechtstreeks uit Cusco die twee maal zo duur is.
Omdat het steeds harder gaat regenen doen we de rest van de middag niet zoveel, we internetten en hangen in het hostel rond. Ook ’s avonds wordt het niet droger en in de stromende regen rennen we naar een restaurantje in de buurt.
Foto’s: http://www.flickr.com/photos/robbertensacha/sets/72157625467830417/