Dag 281 Cuzco (nachtbus naar Nasca)
Door: RobbertenSacha
Blijf op de hoogte en volg Robbert en Sacha
18 December 2010 | Peru, Cuzco
De hele dag vandaag is verder een hangdag, aangezien we om 18:00 uur op de bus stappen naar Nasca en dus geen grote uitstapjes kunnen maken. We lopen nog maar weer een rondje in Cusco, in een deel dat we nog niet gezien hebben en stuiten daar op een marktje waar men uitsluitend touristische handwerk-spulletjes verkoopt. We eten onze lunch bij de McDonalds; de laatste keer dat we dit gedaan hebben was in Nieuw Zeeland, zo’n 2,5 maand geleden. Maar we zijn niet onverdeeld blij met de keuze: de frietjes zijn erg zout en de cola nogal waterig. De “kwaliteit” is toch niet overal hetzelfde.
’s Middags doden we de tijd met nog maar wat internetten en het laatste uurtje wachten we in de binnenplaats van het hostel, totdat de taxi ons komt ophalen om ons naar het busstation te brengen. “Busstation” is trouwens een groot woord hier, elke busmaatschappij heeft zijn eigen vertrekpunt en het is dus heel belangrijk om bij de taxichauffeur aan te geven met welke maatschappij je reist. Met de auto is het een klein ritje en we worden afgezet bij een aftands klein bureautje dat er vanaf de weg niet uitziet alsof er bussen vandaan vertrekken. Bij het bureautje wisselen we onze vouchers in voor echte buskaartjes en we worden verwezen naar de wachtruimte op een binnenpleintje achter het kantoor. Daar staan inderdaad enkele bussen geparkeerd van de betreffende maatschappij: Cruz del Sur. Een hele tijd gebeurt er niets en opeens tegen 18:00 uur komt er beweging in het personeel, dat nu heel veel haast heeft om de bagage te nummeren (tegen diefstal) en in te checken. Wij zijn verbaast dat ze niet even wat eerder daarmee begonnen zijn, aangezien alle passagiers al tijden zitten te wachten op enige voortgang. Als we de grote rugtassen hebben ingeleverd, moeten we door de beveiliging. Alle handbagage wordt gecontroleerd en ook de passagiers worden met een detector gescand, terwijl er een camera gericht is op alle actie. We hadden gelezen dat Cruz del Sur heel serieus omgaat met de veiligheid, maar dit hadden we niet verwacht. Als we eenmaal ons plekje hebben gevonden in de bus, komt er nogmaals iemand van de beveiliging langs met een camera, om de gezichten van alle passagiers te filmen en hij spreekt daarbij op de film in welke stoelnummer bij welk gezicht hoort. Dit hebben we zelfs nog nooit meegemaakt op een internationale vlucht. Wanneer we een paar minuten onderweg zijn, start er een filmpje over de veiligheidsmaatregelen van deze busmaatschappij en wordt er ook nog even vermeld dat er op alle bussen minimaal 2 buschauffeurs rijden om elkaar af te wisselen en dat alle bussen worden gevolgd via een GPS systeem, zodat men kan controleren waar de bussen zijn en of men geen ongereguleerde stops onderweg invoert. Verder hebben we WiFi aan boord en krijgen we een warme maaltijd opgediend. Dit is zeker een van de beste bussen die we genomen hebben tijdens onze hele wereldreis. Helaas is de weg echter minder prettig; het is een en al bochtenwerk en omdat het inmiddels donker is en je niets ziet, voelt dit niet zo lekker op je maag. ’s Nachts gaat de verwarming aan, wat voor ons niet nodig is, dus we ontdoen ons van de (uit voorzorg) extra lagen kleding.
We slapen desondanks wel redelijk wat uurtjes (zo bij elkaar gesprokkeld) en komen de volgende ochtend, ongeschonden en redelijk fit, om 9 uur aan. Precies conform de planning.
Al met al concluderen we dat nachtbussen niet onze grote hobby zal worden, maar reizen met deze maatschappij is wel een van de betere opties in dit land. Tenzij je voldoende geld hebt (is ongeveer 4 keer zo duur) om de afstanden te overbruggen per vliegtuig.
Geen foto’s vandaag.
18 December 2010 - 21:10
Vita&Koen:
In een koud en besneeuwd Nederland gingen wij opzoek naar onze volgende reisbestemming. Terugdenkend aan Bali dachten we meteen aan jullie en we vroegen ons af hoe het jullie nu verging.
Hebben een paar reisverslagen gelezen en jullie geweldige bestemmingen bekeken! Nog steeds heel erg jaloers op jullie reisspirit en verhalen! Hoe is het met jullie? Wat zijn de volgende bestemmingen? Wij zullen rond juni naar China & Vietnam afreizen...wie weet zien we jullie daar?:)
Liefs -
18 December 2010 - 22:18
Robbert En Sacha :
Hoi Vita en Koen,
We hebben jullie emailadres niet dus reageren we even op deze manier. Leuk dat jullie ons weer hebben gevonden op internet. Met ons gaat het, zoals jullie lezen, nog altijd opperbest.
Leuk dat jullie er weer over denken om naar Azie te gaan. Vietnam is zeker de moeite waard, wel rekening houden met een hoop gedoe. Iedereen wil iets van je. Op een gegeven moment wordt je vanzelf bot genoeg om overal stoicijns door te lopen.
Over China kunnen we jullie weinig vertellen. 2 reisvrienden die we in Australie hebben ontmoet zijn er kort geweest. In China spreekt dus niemand Engels, houdt daar dus rekening met een (grote) taalbarriere, maar dat kan ook uitgelegd worden als 'avontuurlijk'.
Mochten jullie specifieke vragen hebben, mail dan even naar ons emailadres, dan kunnen we jullie vragen direct beantwoorden.
Ons mailadres is:
RobbertenSacha@live.nl
Robbert en Sacha -
21 December 2010 - 12:58
Ine Willems:
Sorry dat ik jou stoor maar ik heb een opdracht gekregen via KPN ( Challenge)
Het gaat om de 7 wonderen.
1. Chichén Itzá, Yucutan, Mexico
2. Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasil
3. Colloseum, Rome, Italy
4. Chinese Wall, China
5. Machu Picchu, Cuzco, Peru
6. Rock houses, Petra, Jordan
7. Taj Mahal, Agra, India
Zou je van de week 2 verschillende foto's kunnen maken bij de Machu Picchu, Cuzco, Peru met een tijdschrift of krant erbij.
Mag ook van afstand zijn trouwens.. als je t maar ziet.
Dus ergens in de verte is ook al prima!
Zou je daar nog bv op de krant of tijdschrift " NETWORK INEMIENE" en op de andere foto de tekst "NETWORK DIMMELIM "kunnen schrijven dan zou de opdracht helemaal perfect zijn uitgevoerd!
Dit is een opdracht die ik heb gekregen van KPN ( Challenge) en ik krijg hier punten voor.. t lijkt een onmogelijke opgave van hier uit Nederland maar wie weet kan jij me helpen?
Ik moet dit voor 2de kerstdag voor elkaar krijgen ( met dus hulp..netwerken buiten Nederland)
Alvast hartstikke bedankt, als het gelukt is, kun je me de foto’s zo snel mogelijk mailen.
Groetjes en fijne kersttijd,
Ine Willems
Mijn email adres is: inemiene@home.nl