Dag 294 Havana - Reisverslag uit Havana, Cuba van Robbert en Sacha - WaarBenJij.nu Dag 294 Havana - Reisverslag uit Havana, Cuba van Robbert en Sacha - WaarBenJij.nu

Dag 294 Havana

Door: RobbertenSacha

Blijf op de hoogte en volg Robbert en Sacha

01 Januari 2011 | Cuba, Havana

We hebben de eerste echte goed nacht achter de rug. Ondanks de centrale ligging van ons casa is het ’s nachts redelijk stil, in tegenstelling tot de eerste verblijfplaats in Havana.We blijken meteen wat slaaptekort te hebben ingehaald en kruipen pas tegen 10 uur aan de ontbijttafel. Ook dit is hier een stuk beter geregeld. Voor degene die nog naar Havana reizen: casa Migdalia Caraballa is veel waar voor je geld (voor Cubaanse begrippen dan).
Terwijl wij het ontbijt oppeuzelen gaat het dagelijks leven in de casa gewoon door. De dames roken nog maar een sigaretje en er komen verschillende mensen even langs voor een praatje.
Na het ontbijt lopen we de stad in om te genieten van het fantastische weer dat we vanochtend hebben. We besluiten vanochtend naar de sigarenfabriek achter het capitool te gaan, om een kijkje te nemen bij de productie van een van Cuba’s meest bekende exportproducten. Helaas voor ons (en gelukkig voor de mensen die hier werken) is de fabriek gesloten wegens vakantie. De winkel is wel open en we vergapen ons aan de luxeproducten die ze hier verkopen. Dozen sigaren van 20 tot 2500 Euro, ja uiteraard krijg je wel en fraaie houten kist met temperatuur- en vochtmeter bij de duurdere doos. Niet te geloven dat bepaalde sigaren zo duur kunnen zijn, als niet rokers hadden we hier geen idee van.
We besluiten terug te lopen in de richting van onze casa en bij de bakker op de hoek (tip!!) een gebakje te halen. Eten bij de bakkerij is, in tegenstelling tot veel andere dingen in dit land, spotgoedkoop. Een gebakje kost hier nog geen kwartje…smullen geblazen dus. We beginnen ook heel langzaam door te krijgen waardoor veel mensen hier…… uuuuuh, hoe zeggen we dit aardig…..aan de forse kant zijn. Het voedsel dat voor de lokale bevolking betaalbaar is is voornamelijk vet. De hamburger die ze hier op elke hoek van de straat verkopen is gefrituurd kippenvlees op een wit broodje. De snacks bestaan uit gefrituurd beslag (soort appelflappen, zonder appel) maar met veel suiker en de zogenaamde peso-pizza bestaat uit een schijf brood van 3 centimeter dik met een beetje tomatensaus en kaas, heel veel kaas.
’s Middags zitten we op het Plaza Viega, en laten we het Cubaanse leven aan ons voorbij trekken. Verder ondernemen we vandaag niet zoveel.